PATISONY W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
Oczywiście do przygotowania tego przetworu nie zużyłam całej, wielkiej butli musztardy, wystarczyło mi tylko pięć łyżek :) Reszta została skonsumowana z wędlinami. Musztarda nie jest ostra, lecz łagodna i faktycznie posiada taki zrównoważony smak jaki obiecuje producent. Opakowanie jest naprawdę dużych rozmiarów ( aż 500g. ) i wystarczy spokojnie na wiele posiedzeń przy grillu :) Cena - 3 zł ( niewiele)
A oto i mój przepis na patisony...
Składniki:
1,5 kg. patisonów
Zalewa:
1l wody
1,5 szklanki octu
1,5 łyżki cukru
3/4 szklanki octu
1,5 łyżki soli
liść laurowy, ziele angielskie (klika sztuk)
5 łyżek musztardy (Reypol)
Przygotowanie:
Składniki zalewy oprócz musztardy mieszamy i oczywiście zagotowujemy. Dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy. Patisony myjemy, w razie grubszej skórki obieramy, kroimy na kawałki, ewentualnie usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy do wyparzonych słoików, zalewamy zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut
Lubicie ten gatunek warzywa ? Tworzycie z patisonów przetwory ?
zjadła bym :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńDawno, dawno temu moja mam takie robiła. Taki patison bardzo dobrze smakuje jako dodatek do obiadu.
OdpowiedzUsuńI właśnie do tego celu wykorzystuję ten rodzaj warzywka :) Polecam :)
Usuńogórki w zalewie musztardowej też są pyszne :)
UsuńDawno już nie jadłam patisonów. Dobrze, że mi o nich przypomniałaś!
OdpowiedzUsuń