Składniki:
- trzy łyżki oleju rzepakowego
- torebeczka białego ryżu
- mały słoik pieczarek marynowanych
- 250 g makaronu świderki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 słoik kukurydzy (minikolby)
- 1 puszka fasolki czerwonej
- pęczek szczypiorku
- mały słoiczek majonezu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy, odcedzamy i studzimy. Ryż gotujemy na sypko, studzimy. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju rzepakowym, osuszamy na papierowym ręczniczku. Pieczarki, minikolby i szczypiorek, drobno kroimy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Groszek oraz fasolkę, odcedzamy, dodajemy do pozostałych, wymieszanych składników. Pozostało nam już tylko połączenie wszystkiego z majonezem i doprawienie do smaku. Sałatka gotowa :)
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często dodaję go do różnych potraw. Tutaj użyłam oleju rzepakowego do smażenia, ale to oczywiście nie jedyna możliwość jego wykorzystania.
bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń