czwartek, 22 stycznia 2015

Fasolka po bretońsku.

Oto przepis na fasolkę po mojemu :) Szybkie, nie wymagające wielu dodatków danie, pasuje na chłodniejsze dni. Świetnie rozgrzewa i syci na całego !



Składniki:
- koncentrat pomidorowy Orzech
- 1 kg fasoli ( niech będzie niezbyt duża )
- 1,5 l bulionu warzywnego ( może być oczywiście z kostek )
- 0,5 kg kiełbasy oraz boczku wędzonego ( od was zależy ile, myślę że im więcej tym lepiej )
- przyprawy typu oregano, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:


Fasolę moczymy w wodzie przez ok. 12 godzin. Po tym czasie przepłukujemy ją i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Do obgotowanej fasoli wlewamy bulion warzywny, całość gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie podsmażamy sobie pokrojoną w kostkę kiełbaskę oraz boczek. Wszystko dodajemy do fasoli. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz przyprawy. Gdy fasolka będzie miękka, danie możemy uznać za gotowe :)

1 komentarz:

Copyright © 2016 To co kobieta lubi najbardziej... , Blogger