Składniki:
- koncentrat pomidorowy Orzech
- 1 kg fasoli ( niech będzie niezbyt duża )
- 1,5 l bulionu warzywnego ( może być oczywiście z kostek )
- 0,5 kg kiełbasy oraz boczku wędzonego ( od was zależy ile, myślę że im więcej tym lepiej )
- przyprawy typu oregano, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Fasolę moczymy w wodzie przez ok. 12 godzin. Po tym czasie przepłukujemy ją i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Do obgotowanej fasoli wlewamy bulion warzywny, całość gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie podsmażamy sobie pokrojoną w kostkę kiełbaskę oraz boczek. Wszystko dodajemy do fasoli. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz przyprawy. Gdy fasolka będzie miękka, danie możemy uznać za gotowe :)
lubię te smaki :)
OdpowiedzUsuń