sobota, 14 listopada 2015

Komplet noży ANDLIG.

W mojej kuchni od jakiegoś czasu goszczą noże Andlig, które otrzymałam dzięki uprzejmości sklepu Amicus. Powiem wam, że obecnie nie wyobrażam sobie bez nich normalnego funkcjonowania w swoim domowym królestwie :) Noże spisują się na medal!




Cena: 26.99 zł do kupienia tutaj
Moja opinia:
W zestawie znajdziemy trzy noże. Docierają one do nas świetnie zapakowane, sama miałam problem z ich wyjęciem z wnętrza opakowania ;) Ważne jednak jest to, że mamy pewność iż nasz nóż nie został poddany oględzinom w sklepie, nikt nie próbował nim kroić wcześniej. To dla mnie bardzo ważne, a jak widać sklep Amicus dba o zadowolenie klientów.
Ostrze noży Andlig zostało wykonane z nierdzewnej stali. Trzeba pamiętać o ich odpowiednim ostrzeniu, bo jak pewnie wiecie, nóż ostry jest znacznie bezpieczniejszy od tępego. U mnie obsługą ostrzałki zajmuje się mąż :)


Noże wyposażono w wygodne, gumowe rączki w odcieniu szarości i bieli. Na zdjęciach te barwy są troszkę przekłamane, więc wierzcie mi na słowo. 
Nóż podczas krojenia nie wyślizguje się nawet z mokrych dłoni. Dzięki wyprofilowanej, miękkiej rączce nie nabawimy się paskudnych odcisków. Rączka jest mocno zespolona z ostrzem, więc te dwa elementy nie mają nawet cienia szansy na rozdzielenie, co zdarzało mi się często w przypadku noży innych firm. 



Noże świetnie radzą sobie w kuchni. Ten do pieczywa kroi nawet najtwardszą skórkę, nie szarpiąc chleba czy bułki, nie tworząc garści okruchów. Jego ząbkowane ostrze sprawnie wbija się w produkt poddany porcjowaniu. Od kiedy mam nóż Andlig, nie kupuję chleba krojonego :)


To prawdziwy mistrz jeśli chodzi o "zabawy" z mięsem. Z jego pomocą szybko i sprawnie pokroimy kurczaka, wieprzowinę czy inne rodzaje mięs. Jakiekolwiek skórki i ścięgna obecne w produkcie, nie stwarzają dla niego problemu. Nóż poradzi sobie też z siekaniem koperku, natki pietruszki itp. Używam go często, a na ostrzu nie widać drastycznych śladów testowania.


Tym nożem uwielbiam kroić pomidory. ponieważ z jego pomocą mogę uzyskać równe, całe plasterki. Oczywiście Andlig przeznaczony jest również do krojenia innych warzyw. Niezbędny przy przygotowaniach sałatek, które u mnie goszczą często. 


Noże Andlig nie są trudne do utrzymania w czystości, ale trzeba pamiętać, by nie wrzucać ich do zmywarki. Lepiej oczyścić je ręcznie, a następnie osuszyć, ponieważ zapominalstwo grozi zardzewieniem ostrzy. Praca z tymi nożami sprawia mi mnóstwo przyjemności. Prezentują się nienagannie, wpasują się w klimat kuchni urządzonej zarówno w stylu tradycyjnym jak i nowoczesnym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 To co kobieta lubi najbardziej... , Blogger