wtorek, 3 lutego 2015

Jajeczne kotleciki.

Przez dzisiejszy ograniczony mocno czas, przygotowanie obiadu musiało odbyć się błyskawicznie. Wpadłam na pomysł, by przygotować lubiane przez moją rodzinę kotleciki jajeczne. Jako dodatek posłużyły oczywiście ziemniaki i przepyszne ogórki firmy Orzech.



Składniki:
- 6 jajek
- 1 czerstwa bułka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- ogórki konserwowe z chili Orzech

Przygotowanie:


Pięć jajek gotujemy na twardo. Po wystygnięciu kroimy je w drobniutką kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie, następnie odciskamy i dodajemy do pokrojonych jajek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie do powstałej masy, dodajemy świeże jajko, ponownie mieszamy. Formujemy średniej wielkości kotleciki, które obficie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju, do momentu gdy kotleciki uzyskają złoty kolor. 
Kotlety jajeczne podałam z ogórkami konserwowymi z chili, które nadały całemu daniu odrobinę pikanterii. Muszę przyznać, że jako fanka ogórków, po raz pierwszy jadłam takie z dodatkiem ognistej chili :) Czy smakowały ? I to jak! 

2 komentarze:

  1. nabrałam ochoty na takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kotlety jadłam kiedyś na kolonii.Sama nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń