Dziś podrzucam wam przepis na muffinki, które z pewnością zagoszczą u mnie na wielkanocnym stole. Goście i rodzina bardzo je lubią :) Do przygotowania tychże słodkości użyłam między innymi oleju rzepakowego. Akurat tego składnika nie może zabraknąć w mojej wielkanocnej kuchni. Dlaczego? Bo po pierwsze, dzięki niemu, przygotowane potrawy zyskują bardziej wyrazisty smak. Po drugie, olej rzepakowy sprawdza się idealnie podczas smażenia (nie wydziela szkodliwych substancji do potraw), między innymi mięsnych specjałów. A po trzecie, składnik ten dostarcza organizmowi odpowiednią dawkę kwasów omega-3. Jak widać, to nieoceniony pomocnik podczas świątecznych przygotowań i nie tylko! A teraz przepis na wspomniane muffinki...
Składniki:
- 250 g mąki
- 100 płatków owsianych
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 200 ml mleka
- orzechy pekan (drobno posiekane)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 70 ml oleju rzepakowego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Składniki suche mieszamy ze sobą i tak samo postępujemy z mokrymi. Następnie wszystko razem mieszamy, powstałe ciasto umieszczamy w tzw. papilotkach i pieczemy. Ok. 20 - 22 minuty w 200 stopniach. Ostudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz